Lørdag den 8. marts er kvindernes internationale kampdag. Der er endelig noget at fejre, og der er desværre stadig en masse at kæmpe for.

I den statslige sektor er departementscheferne de øverste topledere, og de ansættes derfor af Regeringens Ansættelsesudvalg. Andelen af kvindelige departementschefer er steget støt de seneste år. I dag er 10 ud af 24 departementschefer kvinder, og der er dermed næsten ligelig kønsrepræsentation. Det fortjener ansættelsesudvalget anerkendelse for.

Tænketanken EQUALIS udgav for nylig sit årlige Diversitetsbarometer. En af hoved­konklusionerne er her, at andelen af kvinder i de øverste ledelseslag i hele den offentlige sektor er steget de seneste år, og kønsfordelingen er ifølge EQUALIS nu at betragte som lige.

Det illustrerer det glædelige – og selvfølgelige – faktum, at der findes dygtige kvindelige ledere, som har ambitioner om topledelse. Det illustrerer også det glædelige – og inspirerende – forhold, at man rent faktisk kan rykke på ligestillingsdagsordenen, hvis man vil det.

Diversitetsbarometret viser desværre også, at i 2025 er kun 18 % af de administrerende direktører i de private virksomheder kvinder, og kun 25 % af direktørstillingerne er besat af kvinder. Lige så forstemmende viser barometret også, at kønsubalancen i den private sektor stort set er uændret de sidste år.

Det er svært at tolke det anderledes, end at mange af de private virksomheder ikke prioriterer kønsbalance i (top)ledelse.

Diversitetsbarometret indeholder to cases fra Nykredit og ATEA, der viser god praksis, og hvad virksomheder konkret kan gøre for at fremme kønsbalance i ledelse. Det burde forpligte andre private virksomheder. Viden findes. Handling mangler. 

Det er snart ti år siden, at vi i Danmark med en god del selvtilfredshed i Danmarkskanonen kårede kønsligestilling som én af ti værdier, som er særligt danske. Dengang havde Danmark sammen med de andre nordiske lande en god tradition for at ligge i top-10 på World Economic Forums Global Gender Gab Index (i 2014 med en bedste placering som nr. 5). Siden er vi faldet ud af top-10. I det seneste indeks er vi nr. 15. Hvis man alene fokuserer på kvinder i ledelse, så ser det meget værre ud. At det går så langsomt med kønsligestilling, hænger måske sammen med, at en af de andre værdier, vi kårede som særlig dansk, var hygge. Vi hygger os, mens vi bilder os ind, at vi har kønsligestilling.

”Der er ingen tvivl om, at det kræver en mere målrettet indsats både fra virksomheder og rent politisk, hvis vi skal se en seriøs udvikling mod mere ligestilling i de kommende år,” siger professor Nina Smidt, der leder EQUALIS’ advisory board. Det er vi helt enige med hende i. Genitor vil meget gerne hjælpe de private virksomheder, som gerne vil rekruttere eller udvikle kvindelige (top)ledertalenter. Kontakt os på tlf. 3141 o178 eller kontakt@genitor.dk.

Af Henning Meldgaard og Tina Overgaard, partnere i Genitor

Bragt online i JP.

Se alle updates