Statsminister Mette Frederiksen sagde i 2021 ved fremlæggelsen af udspillet ’Danmark kan mere 1’, at vi skal gøre op med den myte, der er ved at opstå, at det skal være lystbetonet at gå på arbejde. Hvis man kan tillade sig at citere en LO-formand, så ser det ud til, at statsministeren er ved at sejre ad helvede til. 

Man kan nu i Zetland læse, at der i centraladministrationen er en personaleomsætning på hele 27 %, og man kan læse om medarbejdere, der arbejder med hjernerystelse og under barsel. Man kan også læse om en departementschef, der undrer sig over, at medarbejderne ikke går hjem – og om en departementschef, der beslutter, at 75 % af opgaverne skal kunne løses i tidsrummet 7.00-17.00. Han bliver mødt af afdelingschefer, der siger, at det ikke kan lade sig gøre, men han insisterer. Det er tankevækkende. Hvis man regner efter og tænker, at 100 % af opgaverne skal løses, så svarer det nogenlunde til en arbejdstid på 13 timer og 20 minutter. 

Arbejderbevægelsen sejrede stort i 1919, da kravet om 8 timers arbejde, 8 timers fritid og 8 timers hvile blev vedtaget. Dengang var enkelte faggrupper i landbrug og søfart samt kuske og fyrbødere undtaget. Nu godt 100 år senere ser det ud til, at en 8-timers arbejdsdag er undtagelsen i centraladministrationen. 

Det kan godt være, at det ikke lykkes regeringen at få Danmark til at lave mere. Det ser til gengæld ud til, at det lykkes rigtig godt med at få centraladministrationen til at lave mere og mere, hurtigere og hurtigere. Alting HASTER. CAPS LOCK.

Den tidligere så forkætrede Moderniseringsstyrelse udgav i 2015 en pjece om ’God arbejdsgiveradfærd’. Her kan man bl.a. læse, at når de statslige ansatte mødes af god arbejdsgiveradfærd, oplever de et stort fokus på, at deres kompetencer udvikles, og at de trives. Når man hører om en personaleomsætning på 27 %, så er ’god arbejdsgiveradfærd’ måske et begreb, der ligesom kravet om en 8-timers arbejdsdag fortjener en renæssance. 

Var det statsminister Mette Frederiksen, der i 2020 nedlagde Moderniseringsstyrelsen? 

PS! Zetland har bedt finansminister Nicolai Wammen om at kommentere personaleomsætningen på 27 %. Han vil have lavet en analyse af tallene. Man kunne ellers tænke, at tallene taler et tydeligt sprog om, at der skal handles. Vi gætter på, at analysearbejdet bliver endnu en opgave, der HASTER. 

Af Tina Overgaard og Henning Meldgaard, partnere i Genitor.

Bragt i Altinget d. 22. maj 2023.

Se alle updates